Switch Services

Get to know yourself better

Stel je voor hoe anders je werk en ontwikkeling is, als je een gezonde manier vindt om je diepste verlangens te bereiken! Hoe doe je dat?

Ik vertel het je.

Ooit over enneagram gehoord? Nee? Ik ken het ook sinds kort, hoor. Maar… het was een echte gamechanger voor mij (en wie weet nou dat ik erover hoorde op TikTok… 😬🤫)

“Wat is het dan?”, vragen jullie. Nou, ik ben nog geen expert, maar ik heb mezelf er een beetje in verdiept. Graag vertel ik het aan jullie door en misschien kan het ook iemand anders goed doen 🤷‍♀️?

So… let’s get down to business.

Enneagram is een uniek hulpmiddel dat je helpt jouw persoonlijkheid dieper en beter te leren kennen; je gedragspatronen te ontdekken; aandacht te besteden aan terugkerende uitdagingen waar je voor staat; je aandacht te vestigen op bepaalde patronen die van invloed zijn op je welzijn, denken en handelen. Het enneagram vergroot je zelfbewustzijn en geeft je een diep begrip van waarom je doet wat je doet.

Zodra je deze bovengenoemde dingen over jezelf hebt geleerd, zal het gemakkelijker voor je zijn om te ontdekken wat je graag doet (en vooral, wat je ook geweldig doet!) om een carrièrepad te vinden dat zinvol en lonend is. Het kan je ook helpen om je levensdoel te bepalen en tot bloei te komen.

Volgens het enneagram zijn er 9 persoonlijkheidstypes. Elk van hen kan min of meer gericht zijn op een van de naburige typen: het zijn de zogenaamde “vleugels” die je basistype kunnen beïnvloeden. Elk persoonlijkheidstype wordt ook gekenmerkt door bepaald gedrag dat het vertoont op elk van de drie verschillende ontwikkelingsniveaus. Door dit te weten, kan je bepalen op welk niveau je jezelf momenteel bevindt en hoe je jezelf naar een hoger (“gezonder”) niveau kunt helpen.

Dus, hoe werkt het eigenlijk?

Nou, eerst doe je een test(je). Er zijn verschillende websites waar je dit gratis kan doen. In het Nederlands, Engels, Pools, wat je wil. Meestal krijg jij dan een nummer van een van de 9 persoonlijkheidstypes en/of de naam van en een korte uitleg daarover. En dan pas… begint de echte “fun”! Er zijn echt DUIZENDEN filmpjes/afbeeldingen/teksten erover. Sommige zijn heel informatief met alleen maar echte facts erover. Sommige zijn meer grappig met “Wat zegt nummer 3 het meest op een dag” of “Leven met nummer 7”. Ik weet nog dat ik heel hard moest lachen toen ik het eerste filmpje over mij zag (ik ben een nummer 6, by the way)! Hoe weten ze dat?! Dat BEN ik, toch? Of niet?!

Maar even serieus, da’s toch een werkblog 😁

Dankzij te weten welk type je zelf bent, kan je bijvoorbeeld ontdekken:

  • Wat je motiveert en ontmoedigt om te werken. Je leert over de waarden, verlangens en angsten die jouw type leiden;
  • Je sterke punten en natuurlijke talenten;
  • Meest voorkomende uitdagingen op het werk en/of leven van jouw persoonlijkheidstype;
  • Wat de ideale omgeving is. Welke droom- en nachtmerriejobs mogelijk zijn zodat je goed kan kiezen (of een switch maken misschien, als je al een baan hebt 😬🙄?);
  • Welke factoren van invloed zijn op werktevredenheid voor je persoonlijkheidstype om je kans op voldoening te vergroten.

Op internet kun je veel informatie vinden over dit onderwerp (betaald en onbetaald). Je hoeft alleen maar een beetje onderzoek te doen. Dit is een kleine prijs voor zo’n inzicht in je eigen persoonlijkheid!

Natuurlijk kan je ook een cursus volgen. Daar krijg je een test en daarna, behalve de volledige uitleg over jouw persoonlijkheid, ook het hele leerproces om jezelf op het “gezonde” pad te brengen.

Even ter afsluiting. Wat ik hier heb geschreven is een soort van “enneagram in het kort” (of heel erg kort, eigenlijk) – het is een echt uitgebreide thema, welke waardevol kan zijn als jij wat meer over jezelf wil weten.

Deze blog is geschreven door Agnieszka,
onze HR-Manager

Dankzij dit gedaan te hebben, weet ik bijvoorbeeld, wat erachter zit waarom ik soms zo pessimistisch kan zijn; waarom ik zo verdacht ben met mensen; en als ik al iemand (of iets) vertrouw, waarom het dan zo moeilijk is om los te laten (zelfs als deze persoon of dat ding je in de steek laat). Als je dit soort inzichten in jezelf krijgt, dan kan je makkelijker van een afstand naar jezelf proberen te kijken en die dingen langzaam afleren.

Dankzij dit, weet ik ook waarom ik me hier op deze functie en met deze werkgever zo goed thuis voel.

En dit wens ik iedereen toe!

Wie weet… misschien kan de enneagram je goed helpen om een betere baan te vinden…
Maar eerst – get to know yourself better! 😉

Lees onze laatste blogs:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.