Switch Services

Jouw lichaamstaal tijdens het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek kunnen we wel een van de belangrijkste gesprekken noemen tijdens het sollicitatieproces. Naast een goede voorbereiding is de juiste lichaamstaal ook erg belangrijk tijdens het sollicitatiegesprek. Wij hebben een aantal tips verzameld voor hoe jij jezelf het beste non-verbaal kunt presenteren tijden het sollicitatiegesprek.

Een stevige handdruk

Deze tip heb je (hopelijk) al eens eerder gehoord, maar geef diegene met wie je een gesprek hebt een stevige handdruk. Niet té stevig, het hoeft geen pijn te doen, maar schud de persoon tegenover je wel even wakker: ‘Hoi hier ben ik dan! Jouw nieuwe collega!’. Ik denk dat iedereen wel kan toegeven dat een slap handje niet veel indruk maakt.

handdruk op het sollicitatiegesprek

Kleding

Je kleding moet er natuurlijk netjes uitzien wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. Maar niet alleen je kleding! Nee… denk ook aan je (eventuele) make-up, parfum, schoenen en kapsel. Probeer netjes voor de dag te komen, maar blijf wel in je eigen comfortzone. Je kunt niet op het sollicitatiegesprek aankomen in een blouse en vervolgens iedere dag met een Star Wars-shirt naar het werk komen.

Oogcontact

Maak genoeg oogcontact met je gesprekspartner. Laat zien dat je aandachtig luistert en dat jouw volledige aandacht naar je gesprekspartner gaat. Erg belangrijk als je een goede indruk wilt achterlaten. Hoe irritant is het als je iets aan het vertellen bent en iemand kijkt de andere kant op? … Precies!

Begroet en glimlach

Vergeet niet te glimlachen wanneer je wordt opgehaald voor het gesprek. Daarnaast zul je ongetwijfeld meer mensen uit het bedrijf tegenkomen tijdens het wachten of wanneer je door het bedrijf loopt. Vergeet niet om iedereen netjes te begroeten en om naar ze te glimlachen. Tja,.. ook bij deze toekomstige collega’s moet je een goede eerste indruk achterlaten.

Hygiëne

Neem een extra goede douche voordat je op gesprek gaat. Je zit tijdens het sollicitatiegesprek toch erg dicht op elkaar, dus eventuele onfrisse geuren ruik je dan best goed. Zorg ervoor dat jouw handen en nagels er verzorgd uitzien en neem van tevoren even een pepermuntje in (gewoon voor de zekerheid).

Met deze tips zal het zeer zeker niet aan jouw non-verbale communicatie liggen als je niet op een tweede gesprek mag. Ben je aangenomen? Gefeliciteerd! Lees dan onze blog over hoe je het beste nieuwe namen kunt onthouden tijdens je eerste werkdag. Lees hier onze blog: Nieuwe namen onthouden, altijd moeilijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.