Switch Services

Nieuwe namen onthouden, altijd moeilijk

Yes! Je hebt de baan binnen en bent helemaal klaar voor de eerste werkdag. Je ontmoet Linda van de receptie, Jan van HR en Lily van de marketingafdeling, maar net wanneer je die-man-van-HR iets wilt vragen…ben je zijn naam vergeten. We hebben het allemaal weleens gehad en het komt extra vaak voor op de eerste werkdag! Daarom hebben wij 5 tips voor je verzameld om nieuwe namen wat beter te onthouden.

Tip 1: Herhaal de naam

Als iemand je een hand geeft kun je het beste de naam even hardop herhalen. Doe dit natuurlijk niet te opvallend, maar door bijvoorbeeld ‘Hoi, Jan’ of ‘Aangenaam Jan’ te zeggen. Mocht je de naam niet goed hebben verstaan, zeg dit dan gewoon eerlijk. Vraag even of de persoon zijn of haar naam wilt herhalen. Op die manier kun je ook op een makkelijke manier de naam herhalen –> ‘Oooooh het is Jan, ik verstond kam. Maar het is dus Jan’. Zeker weten dat jij ‘Jan’ niet meer vergeet ;).

Tip 2: Koppel de naam aan een voorwerp of ander persoon

Onze hersenen onthouden plaatjes en beelden beter dan klanken. Koppel de naam die je hoort dan ook meteen aan een voorwerp of aan een persoon die voor jou bekend is. Koppel Lisa bijvoorbeeld aan de Toren van Pisa, Jan aan een pan en Piet aan …. vul zelf maar in ;). De kans is veel groter dat je de volgende keer met alle gemak de naam weer kunt herinneren. (Probeer jezelf dan niet verspreken en houd je lach in).

Tip 3: Onderzoek

Met alle sociale media van tegenwoordig kun je van tevoren goed onderzoek doen. Zoek de mensen op met wie je al contact hebt gehad en ga op zoek naar jouw toekomstige collega’s. Op sommige websites van bedrijven worden de teamleden al voorgesteld. Spit de website van jouw werkgever dus goed door, want er staat vaak meer informatie op dan je denkt.

Tip 4: Vraag door over de naam

Als je iets vraagt over de naam hebben jouw hersenen net iets langer de tijd om de naam te onthouden. Vraag bijvoorbeeld hoe de naam gespeld wordt of uit welke land de naam oorspronkelijk komt. Vraag dit natuurlijk niet bij de makkelijke namen (volg dan beter tip 1 of 2 op), maar doe dit bij de wat moeilijkere namen.

Tip 5: Concentreer je goed

Natuurlijk een erg voor de hand liggende tip, maar concentreer je voor de volle 100% op iemand wanneer hij of zij zichzelf voorstelt. Vaak luister je maar half, kijk je toch naar iets anders of word je afgeleid. Kijk, luister en vooral herhaal de naam goed in je hoofd ;).

Met deze 5 tips moet het op jouw eerste dag zeker goed komen. Natuurlijk houdt iedereen er rekening mee dat je erg veel informatie ontvangt zo op de eerste werkdag. Wij weten in ieder geval zeker dat je de meeste namen wel kunt opnoemen op je tweede werkdag, na het opvolgen van onze tips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.