Switch Services

(Vacature- en werk)termen uitgelegd

Vacatures staan vaak vol met gekke termen en afkortingen. Weet jij bijvoorbeeld wat nou precies ATV dagen zijn? Of wat FTE betekent? Wij leggen verschillende termen uit.

ATV Dagen
ATV (arbeidstijdverkorting) dagen bouwt een werknemer op door meer uren te werken dan in het arbeidscontract staat. De uren die de werknemer te veel werkt, kan hij vervolgens gebruiken voor een roostervrije dag. Bijvoorbeeld: een werknemer heeft een contract voor 36 uur in de week, maar hij werkt 40 uur per week. Hij bouwt dus iedere week 4 atv-uren open. Na 2 weken heeft de werknemer 8 atv-uren opgebouwd. Deze uren kan hij gebruiken voor een roostervrije dag.

Roostervrije dag (RVD)
Roostervrije dagen zijn dagen waarop je wél je loon krijgt, maar je niet hoeft niet werken.

Loonheffing
Loonheffing is een verzamelnaam voor alle belastingen en premies volksverzekeringen (dit zijn bijvoorbeeld de AOW, AWW en AAW) die je moet betalen over jouw loon. Deze term kom je vaak tegen op het loonstrookje en staat vaak aangegeven met: LH, LHTB, TB of gewoon loonheffing. Jouw werkgever zorgt ervoor dat je loonheffing betaald, zodat je dit achteraf niet aan de belastingdienst hoeft te betalen.

Loonheffingskorting
Het woord zegt het eigenlijk al, maar loonheffingskorting is de korting die je krijgt op de loonheffing. Met de loonheffingskorting betaal je minder loonheffing en krijg je dus meer loon. Wanneer je 2 of meer werkgevers hebt, kun je deze korting maar bij één werkgever aanvragen (wij adviseren om dit te doen bij de werkgever waar je het meest verdient). Als je loonheffingskorting bij alle werkgevers aanvraagt moet je waarschijnlijk achteraf belasting betalen en dat is nooit leuk.

Bruto en netto
Er wordt vaak gesproken over brutoloon en nettoloon, maar wat is nu het verschil? Brutoloon is het totale loon en van dit loon gaan dus nog de belastingen af. Wat je daadwerkelijk op de bank krijgt is het nettoloon. Van je Nettoloon gaat Niets meer af.

FTE
Bij vacatureteksten kom je vaak tegen dat de vacature 1 FTE betreft. FTE staat voor fulltime-equivalent en dit betekent dat 1 FTE gelijkwaardig is aan één voltijd baan. Afhankelijk van wat er voor de werkgever geldt (soms staat één voltijd baan voor 36 uur en bij andere werkgevers staat 40 uur weer voor één voltijd baan). Stel 1 FTE staat voor 40 uur en bij de vacature staat dat de baan 0,8 FTE betreft, dan is het dus een vacature voor 40 x 0,8 = 32 uur.

Heb jij nog een moeilijke termen waarvan je de betekenis niet weet? Reageer dan onder deze blog, dan kunnen wij je helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.